Blog

  • by: Vera Dom
  • January 29th, 2021
  • Category: Familiale zaken

Co ouderschap tijdens corona


Vragen over co ouderschap tijdens corona? Is het niet duidelijk tot welke bubbel de kinderen behoren? Lees er meer over in deze blog!

Gescheiden ouders moeten goede afspraken maken over de verblijfsregeling van de kinderen. Lukt het niet om onderling tot een akkoord te komen dan is professionele bemiddeling de beste keuze. Die afspraken worden neergeschreven in een vonnis en bekrachtigd door een familierechtbank. Beide partijen moeten zich daar dan ook aan houden. Maar hoe zit het nu eigenlijk in deze Corona-periode? Is co ouderschap niet in strijd met de opgelegde bubbels en wat bij een besmetting? Daarover hebben we het graag in dit blogbericht van Uw Bemiddeling.

Bubbels bij co ouderschap

Om meteen het antwoord te geven: ja, ook tijdens de coronacrisis blijven de afspraken voor de verblijfsregeling van de kinderen overeind. Kinderen mogen nog steeds van de ene ouder naar de andere verhuizen en hebben dus in feite 2 bubbels.

Gelukkig maar, want het zijn al bijzonder moeilijke tijden voor kinderen. Veel van hun activiteiten zijn geschrapt en thuis afspreken met vrienden kan niet meer. Daarom is het belangrijk dat ze hun beide ouders kunnen blijven zien, zoals ze dat ook voordien gewoon waren. Een verandering in de verblijfsregeling zou dus extra op het kind wegen en moet zoveel mogelijk worden vermeden.

Natuurlijk is het belangrijk om in beide gezinnen de corona-maatregelen te volgen. Binnen de bubbels is contact geen probleem, maar eens daarbuiten moeten afstand en hygiëne worden gerespecteerd. Dat geldt ook voor de ex-partners. Die behoren doorgaans niet tot elkanders bubbel, dus bij de wissel van de kinderen houden die het contact best zo kort mogelijk, met de nodige afstand.

 

Wat bij een besmetting?

Wanneer één van de kinderen of één van de ouders besmet blijkt te zijn met het virus dan is de situatie een beetje anders. In dat geval is het beter om de verhuis even uit te stellen en de verplichte quarantaine uit te zitten bij de betrokken ouder.

Op die manier geef je het virus geen kans om in een andere bubbel terecht te komen. Maar wat als de andere ouder daar niet mee akkoord gaat? Of wanneer de betrokken ouder niet voor de nodige opvang kan zorgen tijdens de quarantaine? Of moeilijkheden heeft om het kind te helpen bij thuisonderwijs?

Op dat moment moeten beide ouders goede afspraken kunnen maken waarin de belangen van de kinderen voorop staan. In uitzonderlijke tijden als deze zijn zulke afspraken niet altijd eenvoudig te maken. Want wat zijn dan de belangen van de kinderen? Het gevaar bestaat dat elke ouder daar een ander idee over heeft wat meer tot conflicten dan tot oplossingen leidt.

In zo’n geval is het aangewezen om gebruik te maken van een bemiddelaar om op een goede manier alles op een rijtje te zetten. Zo heeft een wijziging in de verblijfsregeling misschien ook een impact op de kosten die iedere ouder draagt. En je moet ervoor zorgen dat het kind – zelfs in quarantaine – ook nog voldoende contact kan hebben met de andere ouder.

Zorg dus voor goede afspraken, niet voor extra conflicten. Want daar zijn de kinderen alleen maar slachtoffer van. Laat je begeleiden door de erkende bemiddelaars van Uw Bemiddeling om vlot tot een overeenkomst te komen waar alle partijen beter van worden. Neem alvast contact met ons op, dan bekijken we samen hoe wij jou kunnen helpen.